NUTELLA'YI KİM BULDU? Pietro Ferrero

Nutella’yı kimin yaptığını merak ediyordum uzun zamandır.Buraya birşeyler yazabilmek adına araştırma yaparken Nutella'yı bulan kişiyi öğrendim.
Nutella’yı, 1946 yılında Pietro Ferrero adlı İtalyan pastacı yapmış. 




Savaş yıllarında kakao çekirdeği sıkıntısı baş gösterince, o da fındık, şeker ve kakao karışımıyla “Giandujot” adını verdiği Nutella’yı yapmış. O zamanlar Nutella macun gibi ekmeğin üzerine sürülmüyormuş. Güneşte eridiğini görünce, yeni bir çalışmay ile Nutella’ya bugünkü kıvamını vermişler...   

Ne de güzel akıl etmiş :)

Duyunca güldüğüm bir şey daha paylaşmak istiyorum sizinle 4 Şubat Nutella günü olarak kutlanıyormuş dünyada.Bizde kutlasak ya bedava nutella dağıtsalar :( hayal ...






Bakkallar ekmek üstü fındık kreması satıyordu

Nutella’nın mucidi İtalyan pasta ustası Pietro Ferrero.   II. Dünya Savaşı sırasında yaşanan kıtlıktan çikolatanın ana maddesi kakao da nasibini alınca Ferrero’nun kurtarıcı malzemesi fındık oluyor. Ferrero 1942’de Nutella’nın ilk halini üretiyor, adını da “pasta giandujot” koyuyor. Giandujot, İtalya’da düzenlenen karnavallarda yer alan ünlü bir karakterin ismi. Giandujot somun halinde, yaldızlı alüminyum folyoya sarılarak satışa çıkarılıyor. Anneler kahvaltıda çocuklarının ekmeklerinin üzerine bu folyodan keserek dilimledikleri giandujot parçalarını sürüyor. Ferrero, giandujot’ı kavanoza sokuyor, adını yeniliyor: Supercrema. 

Supercrema’nın bu kadar hızlı popülerleşmesinin nedeni fiyatı. Çünkü çikolata tadında ama ondan altı kat daha ucuza satılıyor. Bakkallar da supercrema “fırtınasına” ayak uyduruyor. Evinden elinde ekmek dilimiyle gelen çocuklara ufak bir ücret karşılığında supercrema sürüyorlar. İngilizce’de fındık anlamına gelen nut’tan türetilen Nutella 1964’te şimdiki adını alıyor.

                                                                                                                                                                                       




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ŞİLE'DE SAKLI CENNET - ESENCELİ KÖYÜ

Elindeki Eşyaları Değerlendir-Tasarım BALON AVİZE (KAĞIT)