St. Petersburg'da Gezilmesi Gereken Yerler

St Petersburg'un temelleri 1703 yılında, Rusların ise "Büyük" dedikleri ve dünyada adından Deli Pedro olarak söz ettiren Pedro tarafından Neva Bataklığının üzerinde atılmış. Pedro tüm Avrupayı gezdikten ve özellikle Venedik'i gördükten sonra St Petersburg'un da kanallar açılarak adalar şehri olmasını istemiş. Rusya'da Avrupa benzeri bir şehir kurmayı amaçlamış ve bunun için Avrupa'dan pek çok mimar getirtmiş. Rusların "Avrupa'ya Açılan Kapısı" olan olarak bilinen St. Petersburg Moskova'nın yaklaşık 700 km kuzeyinde bulunuyor ve Ülkenin Kuzeybatısında yer alıyor.
42 adadan oluşan St Petersburg'a "Kuzeyin Venedik'i" demeleri buradan geliyor. 
Eskiden Petersburg veya Petrograd olarak anılan kente, 1924′te Lenin’in ölümünden sonra Leningrad adı verilmiş. SSCB’nin 1991′de parçalanma sürecine girmesiyle, yapılan halk oylamasında kentin adı Petersburg’a çevrilmiş.
İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından  900 gün kuşatma altında bırakılan Şehirde, Halk açlık ve sefalet içerisinde yaşam mücadelesi vermiş.
Altmış kollu Neva Deltası’na gömülen sayısız ağaç gövdesinin üstünde yükselen bu kent Çok eğlenceli, Çok sakin, Çok Aristokrat ve Çok görkemli…
Yaklaşık 5 milyon kişinin yaşadığı şehrin yüzölçümü 1400 kilometrekare.
Kenti ikiye bölen Neva Nehri’nin güney kıyısı Petersburg’un merkezini oluşturuyor. Şehirde 50′den fazla müze bulunuyor.
St Petersburg'da Avrupa mimarisinin tüm örneklerini bulmak mümkün. Şehri gezerken kendinizi Rusya'ya değil de Avrupa'ya gelmiş gibi hissediyorsunuz. Fransız, İtalyan, Alman mimarisini bir arada görebileceğiniz belki de tek Rus şehri burası.
Kuzeyin Venedik’i diye adlandırılan bu kentte, yılın bütün mevsimlerinde bulunmak güzeldir. Ama, eğer Beyaz Geceleri yaşamak istiyorsanız bu kente, yazın başlarında gelmelisiniz. Mayısın sonunda başlıyor Ağustos Ortalarına  kadar devam ediyor. Güneşin neredeyse hiç batmadığı bu tarihlerde St. Petersburg turist akınına uğrar.
Beyaz Gecelerde açık hava konserleri, kutlamalar, defileler, eğlenceler gibi muhteşem bir Atmosfer vardır. Şehir sürekli hareketlidir hiç uyumaz, mağazalar saat 24.00’ lere kadar açıktır. Bu nedenle Rus evlerinin bir çoğunda ve otellerde çok kalın koyu renk perdeler bulunur.
Bu dönemde otellerin doluluk oranlari %100 olduğundan, Fiyatlar da oldukça yüksektir. Bu tarih aralığında gelmeyi düşünüyorsanız, Otellerde Yer bulabilmeniz için rezervasyonunuzu çok önceden yaptırmış olmanız gereklidir :)
Köprüler gemi geçişleri için gece yarısından sonra belli saat aralıklarında  açılırlar. Tüm köprüler, ışıklandırılmıştır. St. Petersburg’un en bilinen görüntülerinden biridir ve tam anlamıyla mükemmeldir. Petersburg’a geliyorsanız köprü açılışlarını da mutlaka görmelisiniz .
Dünyanın en derin ve en eski  metrosu olan 1950 yılında kullanıma açılan St Petersburg metrosu Toplam 105 km uzunluğundadır ve Metroda fotoğraf çekmek yasaktır.
Kafeler, restoranlar, tiyatrolar, mağazalar şehrin kalbi olarak adlandırılan Nevsky Caddesi  (Nevsky Prospekt) bulunur ve  oldukça geniştir.
Rusyada Neler Ucuz: Rusya, yeraltı kaynakları olarak oldukça zengin bir ülkedir. Bu nedenle de petrol, doğal gaz, elektrik, su gibi ülkemizde  pahalı olan birtakım enerjiler burada ucuzdur. Yabancı mallara uygulanan vergi oranlarından dolayı, örneğin  otomobil fiyatları %25-30 civarında daha ucuzdur. Turist olarak geliyorsanız kozmetik ürünler ülkemizden daha ucuzdur.
Et, sut, yumurta, gibi temel besin maddeleri ucuz olmakla beraber, Sebze ve meyve fiyatları ise  iklim şartlarından dolayı çok pahalıdır.
Hediyelik Ne Alınır?
St.Petersburg’da pek çok çekici ve güzel hediyelik eşya bulunur. Seçenekler oldukça ucuz olan küçük mineli broşlardan  son derece pahalı Paleh kutularına ve semaverlere kadar değişir. Geleneksel el sanatları Sovyetler Birliği zamanında devlet tarafından desteklendiğinden ahşap kutular, kaseler, matruşka bebekleri, satranç takımları hala zanaatkarlar tarafından elde yapılmaktadır. Ünlü Rus Votkaları ve havyarlarının yanında Sovyet Döneminden kalma andaçlar da güzel hediyelik eşyalar arasındadır.
Bunları Nevsky Caddesinden alıp alt geçitlerden geçerken aynısını gördüğünüzde verdiğiniz paraya üzülebilirsiniz. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ŞİLE'DE SAKLI CENNET - ESENCELİ KÖYÜ

NUTELLA'YI KİM BULDU? Pietro Ferrero

Elindeki Eşyaları Değerlendir-Tasarım BALON AVİZE (KAĞIT)